Bærekraft
Miljøsertifisert NS-EN ISO 14001
De globale klimautfordringene er et felles ansvar og noe Ølen Betong setter høyt på sin agenda. Vår målsetting er å drive vår virksomhet uten å skade miljøet. Vi arbeider kontinuerlig med å sikre at våre produkter og vårt forbruk skal ha et så miljøvennlig og bærekraftig livsløp som mulig gjennom hele sin produksjonsprosess. Derfor er vi miljøsertifisert iht. NS-EN ISO 14001.
Les mer om vår miljøsatsning, miljøpolicy og miljømål.
FNs Bærekraftsmål
Ølen Betong har valgt FNs Bærekraftsmål som gode rettesnorer for vår virksomhet og viser nedenfor til hva vi legger i disse hos oss.
-
HMS, AMU,
Bedriftshelsetjeneste - Likestilling
-
Etikk og Ansvar
Code of Conduct - Energiforbruk, EPD og redusert karbonavtrykk
- Ressursutnyttelse og Utslippskontroll
- Sortering av avfall, Ombruk, Miljørapporter
- FoU, karbonfangst, kortreiste materialer
- Innkjøp, bruk og sirkulærøkonomi
- Grønn lønnsomhet og bransjesamarbeid
Dette gjør vi ved å ha fokus på disse områdene:
Gjenbruk og ressursutnyttelse
Vi har fokus på gjenbruk og ressursutnyttelse av alle våre materialer og restmaterialer. Betongrester er ikke avfall. Det gjenbrukes:
- Fersk betong til støp av nye produkter som legoklosser / mureprodukter o.l. eller den kan gå til andre prosjekter;
- Herdet betong knuses og lages om til underlagsmasse (betongpukk).
- Slam sedimenteres ut fra vannet etter vasking av betongbiler. Fra Ølensvåg og Gismarvik omdannes dette til granulat (råstoff til ny betongproduksjon)og gjenbrukes. Andre steder kan dette inngå i underlagsmasse for bygging av veier eller godkjente prosjekt for terrengjustering.
- Vann fra vasking av betongtromler og utstyr renses gjennom sedimenteringsanlegg der slamemt tas ut. Vannet skal i størst mulig grad gjenbrukes i produksjon eller på nytt til vask.
- Tørrvasking av betongtromler gjør om sementholdig slam til granulat / råstoff for betongproduksjon på noen av våre fabrikker.
- Det er økende fokus på gjenbruk av både elementer og betongmaterialet som kommer fra naturlige råstoffer i den norske naturen.
- Når det planlegges i nye bygg eller prosjekter med elementer, kan elementer fra eldre bygg vurderes for gjenbruk.
Karbonavtrykk
- Betong inneholder råvarer som generere CO2-utslipp fra sin produksjon, blant annet sement som utgjør 10-15% av betongmaterialet. Vi jobber med å optimalisere våre betongresepter slik at de representerer lavest mulig CO2 utslipp i sitt livsløp.
- Vi dokumenterer betongens karbonavtrykk med EPD (Environmental Product Declaration) - dette gjøres automatisk og løpende i produksjonsstyringen.
- Betong tar opp i seg CO2 fra atmosfæren, både i byggets levetid og etterpå. Så mye som 70% av karbonutslippet fra produksjonen tas opp igjen i betongen.
- Betong som byggemateriale har lavt vedlikeholdsbehov ift. andre materialer. Dette reduserer energiforbruk og karbonutslipp i byggets levetid.
- Betong magasinerer varme, noe som reduserer behovet for utlufting på varme dager, og bidrar til mindre energiforbruk til oppvarming på kalde dager. Totalt sett - betong reduserer energibehovet i driftsfasen - og dermed mindre CO2 utslipp.
- Bygg og konstruksjoner i betong har lang levetid. For betongrør, kummer og elementer i tunnel regnes levetiden til over 100 år. Gjennomsnittlig karbonavtrykk pr. år blir derfor svært lavt ved bruk av betong.
Kortreist produksjon
Kortreiste råvarer som hentes ut fra naturen lokalt reduserer energiforbruk i form av mindre inntransport av råstoffet. Ferdigbetong produseres i nærheten av byggestedet, evt. med mobile betongblandeverk på byggestedet. Dette reduserer transportbehov for ferdige produkt til brukerstedet / anlegget. Mindre transport = mindre utslipp energiforbruk og utslipp.
Høy kvalitet i produksjonen
Høy kvalitet på hele produksjonslinjen er noe som er svært viktig for oss, ikke bare med tanke på sluttproduktet, men også for å unngå unødvendig ekstra produksjon eller avfall tilknyttet produksjonen. Betong er et materiale med høy trykkstyrke. Kombinert med riktig dimensjonert armering som tar opp strekk-krefter, er betong både sterkt, fleksibelt og formbart byggemateriale.
Avfallshåndtering
Vi har en bevisst holdning om å tenke miljø i forbindelse med avfall. Vår målsetting er å redusere den avfallsmengden som oppstår i vår virksomhet, samt å behandle dette på en forsvarlig, korrekt og miljømessig god måte. Dette gjør vi blant annet ved:
- Innkjøp av produkter som gir minst mulig avfall. Vi tilstreber avtaler med leverandør som benytter minst mulig emballasje og som evt. tar emballasjen i retur for gjenbruk. Paller fra innkjøpte produkter benyttes også til pakking av nye betongvarer.
- NB! Betongrester er ikke avfall. De kan gjenbrukes. Fersk betong til støp av blokker eller andre produkter, herdet betong knuses og lages om til underlagsmasse. Betongslam gjenbrukes til råstoff.
- Vann fra vasking av betongtromler og utstyr renses gjennom sedimenteringsanlegg og kan gjenbrukes i produksjon eller på nytt til vask. Sedimentert slam kan inngå i underlagsmasse eller omdannes til granulat (råstoff).
- Avfall kildesorteres og leveres i separate fraksjoner til materialgjenvinning / godkjente mottak. Resterende leveres som restavfall til godkjent sorteringsanlegg for energigjenvinning. Levering som spesialavfall de områder det gjelder for; olje, batteri, kjemikalier, elektroavfall m.v.
Vårt hovedmål: Vi skal ikke forurense.