Ølen Betong - hjem

En satsning på miljøet

Å satse på miljøet kan også være god butikk. Det som før kaltes avfall, eller boss, ser Ølen Betong på som en ressurs. Det kan foredles og brukes omigjen som råstoff, eller omdannes til produkter som kan selges og utgjøre en egen forretningside. Det gjelder å se mulighetene og gripe disse.

Publisert: 15.12.2005

Bedriften satser på miljøet Ved fabrikken i Ølensvåg er nå montert og satt i drift en produksjonsenhet for vasking og gjenvinning av restbetong og vann. Slamvannet kan pumpes tilbake til blandeverket og gjenbrukes i stedet for utslipp. Dette er en løsning tilsvarende den som ble montert ved fabrikken i Bergen i 2001. Positive erfaringer derfra gjør at en nå også satser i Ølensvåg. Det er derfor gledelig at Miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Rogaland legger merke til bedriftens håndtering og gjenbruk av avfall, og har skriftlig meddelt at Ølen Betong AS er "Bedrift som utmerker seg i positiv retning." Også de ferdige produkter som må vrakes etter kvalitets-kontroll /produksjon knuses ned til nytt råstoff og brukes på den måten om igjen. Du kan lese mer om dette HER Avanserte datastyrte støvsugere Ved flere av blandeverkene er montert avanserte støfsugerløsniger som er datastyrte og samler opp alt støv som oppstår når sement skal fylles ned i blandemaskinene. Dette både reduserer utslipp til miljøet og bidrar til reduserte vedlikeholdskostnader ved fabrikkene. Les mer om dette HER. Kildesortering - En lønsom tanke Ølen Betong AS sin eier var tidlig opptatt av miljøet. For mange år tilbake ble det i bedriften innført prosedyrer og ordninger for kildesortering av alt avfall. I stedet for å betale høye avgifter for å deponere dette på fyllplasser kunne bedriften levere plast, papp, metall etc. ferdig sortert og buntet til mottaksanlegg der en fikk betalt for dette. Betongrester som var igjen i bilene ble fylt i former som alltid står klar, og dermed omgjort til salgbare produkter. Men bedriftens eier så ennå lengre. En egen bedrift ble etablert i Haugesund for mottak og behandling av næringsavfall, kombinert med eget transportfirma for containerhåndtering og utleie. Her pakkes den brennbare delen av avfallet og skipes ut til varmekraftverk i utlandet. Dette er ikke lengre avfall - men råstoff i en lønnsom forretningsidé.
Les mer om Haugaland Gjenvinning AS her. Så er det da også like naturlig for bedriften å gi sin støtte til
Miljøstiftelsen Bellona og Norges Naturvenforbund. Sammen arbeider vi for et bedre miljø. En bok om Ølen Betong Vil du vite mer om Ølen Betong AS? Nå i desember deler vi gratis ut 100 eksemplarer av boken:
Norge Bygges i Betong. Ønsker du et eksemplar av boken fritt tilsendt, så klikk HER og send en e-mail til oss med navn og adresse hvor boken skal sendes. -