Venter på Rogfast
Han har vært med på flere av Ølen Betongs største milepæler gjennom de siste 33 årene. Nå venter produksjonsleder Alf Birkenes mest av alt på at Rogfast skal komme i gang for alvor. Han har vært klar for det siden 2013.
Publisert: 05.12.2018
- Anlegget her på Gismarvik er jo laget for å kunne levere til Rogfast, sier Ølen Betongs produksjonsleder på Gismarvik, Alf Birkenes.
I løpet av oktober skal første av totalt tre tunnel-entrepriser på Rogfast lyses ut.
Allerede har han fått en smakebit på det som kan komme; totalt 14.000 kubikk skal leveres fra Gismarvik til to 2,7 kilometer lange tilførselstunneler til Rogfast. Produksjonen til prosjektet går døgnkontinuerlig. Det samme gjør Alf.
- Jeg kjører totalt 15 mil tur/retur hver dag, så jeg drar hjemmefra kl. 05.30. Og hjem igjen når kundene sier det. Men med så trivelige kollegaer som her ute, gjør det meg ingenting med lang vei til jobb, sier Birkenes. Men så er det vel heller ikke rart at kollegaene er trivelige når produksjonslederen selv er en mester i trivelighet. «En makalust positiv mann», konstanterer noen. «En luring, med positivt fortegn», sier andre. Og de positive fortegnene er mange.
- Da jeg begynte i Ølen Betong var det 15 ansatte. Det har alltid vært en veldig trygg arbeidsplass, med eiere som har investert i selskapet og de ansatte. Atle bygde opp en solid bedrift, og Svein Atle har vært en moderne leder som har videreutviklet selskapet til å bli en bauta i markedet gjennom noen eventyrlige år, sier Birkenes.
I dag teller selskapet betydelig mange flere enn da han startet, og mange har fått erfart positivisten Birkenes, enten som sjåfør, blandeoperatør eller driftsleder. Han begynte som sjåfør, og husker godt årene bak lastebilrattet.
- Jeg kjørte fra Ølen tidlig om morgenen. Opp til Mongstad med rør og tilbake igjen. Noen dager ble det to turer frem og tilbake. Slik gikk det i 11 måneder. Men jeg trives godt bak rattet, så det var en fin tid. Foruten om Mongstad, har Birkenes fått være med på flere av de store milepælene i Ølen Betongs historie; først og fremst Kårstø, og ikke minst etableringen av anlegget på Gismarvik. Det er fem år siden blandeverket åpnet i Haugaland Næringspark. Etableringen var en strategisk viktig satsing for Ølen Betong, og et naturlig nestesteg for Birkenes. De tolv årene før fabrikken åpnet hadde han nemlig drevet betongproduksjon i samme nabolag.
- I 1996 fikk jeg spørsmål om jeg ville jobbe på Ølen Betongs anlegg på Susort, for en liten periode. Den perioden ble på tolv år, smiler Birkenes. I løpet av de 12 årene fikk han bli med på leveransene til en av de største prosjektene i regionen, og ikke minst et av de viktigste oppdragene i Ølen Betongs historie.
- Vi leverte ca 400.000 kubikk til Kårstø fra blandeverket på Susort som lå like ved. Blandeverket lå veldig fint til, nesten midt i et boligfelt. Det var en utrolig kjekk tid og veldig hektisk. Til tider bodde jeg nærmest der ute, minnes Birkenes.
I det produksjonen på Susort ble avviklet, bygde Ølen Betong seg opp bare noe kilometer unna. Allerede samme år som anlegget åpnet ble Gismarvik kåret til Årets Betongstasjon. Siden den gang har det økt på med både arbeid og folk. Dagens viktigste diskusjon i kontrollrommet er om gårsdagens middag hjemme hos Birkenes på Børkjenes i Etne. I går var det sild, med poteter og smør som sto på menyen. Deretter går praten om fiskefileter i butikk versus selvfisket. For middagen på Børkjenes var naturligvis selvfisket. Til tross for lange dager på jobb, blir det også tid til en og annen utfoldelse hjemme; det går i hjortejakt på høsten, og fiske om vinteren. Så snart torsken kommer inn, er Birkenes på sjøen.
- Jeg kommer meg ut med båten så snart jeg har muligheten. Og jeg bor jo på et småbruk, så det er alltid noe å finne på. I det siste har jeg også vært med å hjelpe til med husbygging. To av mine tre barn blir snart naboene mine der ute, forteller Birkenes, før han får en telefon om en akuttleveranse på noen hundre kubikk:
- Ja, det skal vi selvsagt klare. Jeg ordner det, snakkes!
Birkenes gir bestillingen videre til blandeoperatør Jørn Roger Haraldseid, som straks iverksetter.
- Det er så utrolig kjekke folk som jobber her. Det er aldri et nei å få på Gismarvik, mener Birkenes. I dag jobber 16 personer på anlegget. Og de er stort sett også de eneste i hele Haugaland Næringspark.
- Det var store forventinger til mange nye nærings- etableringer her da de åpnet. Men så langt er vi de eneste. Men for oss har dette vært en veldig viktig plassering, og det har gitt oss en god del flere jobber på Haugalandet, sier Birkenes. Med både betongleveranser til Kårstø og Gismarvik-etablering på CV-en har Birkenes fått være med på viktige deler av Ølen Betong-historien. Og han er også sterk i troen på at han får være en del av enda flere merkedager i bedriften.
- Gismarvik er et toppmoderne anlegg som vil kunne levere i flere tiår framover. Rogfast blir stort, og vi er klar til innsats, sier Birkenes.